Dileme etice în psihoterapie
Abordări pozitive ale procesului decizional
Autori: Samuel J. Knapp, Michael C. Gottlieb, Mitchell M. Handelsman
Dileme etice în psihoterapie, abordează modalităţile de rezolvare a situaţiilor în care practicienii se simt copleşiţi, ezitanţi sau au sentimentul de pierdere din cauză că nu ştiu cum şă procedeze. Autorii cărţii îi încurajează pe specialişti să se confrunte cu dilemele ţinând seama de principiile deontologice implicate, ascultându-şi totodată intuiţia şi emoţiile, solicitând, la nevoie, ajutorul colegilor.
Mindfulness pentru începători
Autor: Jon Kabat-Zinn
De mult timp, graba a devenit o a doua natura a omului, în special a adultului. Alergăm de colo-colo, realizăm sarcini multiple, mâncăm pe fugă, dormim iepureşte. Iar toate acestea duc la epuizare şi la insatisfacţii. Atunci intervine rolul medicului, al psihoterapeutului… sau putem învăţa să ne ajutăm singuri, cultivând starea de mindfulness. În acest sens, cartea lui Jon Kabat-Zinn, Mindfulness pentru începători, reprezintă un excelent punct de pornire într-o călătorie spre noi înşine.
Mari mituri despre dezvoltarea copiilor
Autori: Stephen Hupp, Jeremy Jewell
Bazată pe cercetări ştiinţifice recente, Mari mituri despre dezvoltarea copiilor este o carte care îşi propune să înlăture ideile preconcepute, concepţiile greşite despre creşterea şi dezvoltarea copiilor. Cartea ar trebui să se afle pe noptiera oricărui părinte şi consultată ori de câte ori ai dubii că faci ceea ce trebuie.
Vindecarea prin povești
Culegere de cazuri destinată folosirii metaforelor terapeutice
Autor: George W. Burns
În cartea sa (Vindecarea prin povești), Burns reuneşte cazuri povestite de unii dintre cei mai buni psihoterapeuţi contemporani din diverse orientări, cazuri în care metafora a reprezentat ingredientul ce a făcut diferenţa între vindecare şi adâncirea în simptom. Valoroasă atât prin diversitatea situaţiilor prezentate cât şi prin stilul său comprehensibil, aproape didactic, lucrarea de faţă este un instrument util în practica oricărui psihoterapeut.
Reproducerea asistată
Aspecte inconştiente
Autor: Coord. Mali Mann
Această carte conține elemente de sociologie (de ce femeile amână decizia de a concepe), insighturi psihanalitice (privind relația mamei cu propria-i mamă, precum și fantasmele copilului referitoare la părintele necunoscut), dar se referă uneori și la efectul traumatic pe care eșecul conceperii îl are asupra viitoarei evoluții a cuplului.
Cand sufletul vorbeste prin corp
Să înțelegem și să tratăm tulburările psihosomatice.
Autori: Hans Morschitzky, Sigrid Sator.
Inima te înțeapă, stomacul devine rebel, urechile țiuie, tremuri de furie sau de nervi. Emoțiile clocotesc și ești veșnic stresat. Pe neștiute, organismul se frânge sub această presiune: apar palpitațiile, respiri mai greu, transpiri mai des și acuzi tulburări gastrointestinale. Evitând capcana explicațiilor simpliste, de tipul „bolile de inimă sunt efectul ambiției și agitației”, cartea de față prezintă un model complex, bio-psiho-social, în care stresul emoțional este văzut nu doar ca factor de îmbolnăvire sau agravare a bolii, dar și ca efect adesea ignorat al afecțiunii somatice.